Keräämme tänne reseptejä sirkkojen hyödyntämisestä erilaisissa aterioissa. Testailemme ahkerasti erillaisia makuja ja yhdistelmiä omassa keittiössämme, mutta poimimme myös tänne yhteisömme parhaita paloja näkyville.

Sirkka Toast Skagen

SIRKKA TOAST SKAGEN

(4-5 lle)

4- 5 viipaletta saaristolaisleipää

n 150g kotisirkkoja pakaste

½ dl tuoretta tilliä silputtuna

2 vartta kevätsipulia hienonnettuna

1dl ranskankermaa

1 dl majoneesia (hellmanns)

1rkl makeaa chilikastiketta

1-2 rkl tomaatti sosetta tai ketsuppia

suolaa ripaus

mutapippuria myllystä

puristettua sitruunan mehua

* tarkista makua välillä, ennen kuin lisäät kaiken mehun

 

1. Sulata sirkat jääkaapissa, huoneenlämmössä tai nopeasti juoksevan veden alla.

2. Kuumenna öljy pannulla, freesaa sirkkoja miedolla lämmöllä (n. 10 min), paista sirkat rapeiksi. Paistoaika rapeuteen löytyy maistelemalla. Mausta suolalla. Kääntele sirkkoja, etteivät ne ehdi palaa ja lisää öljyä tarvittaessa. Anna jäähtyä.

3. Sekoita ranskankerma ja majoneesi. Lisää tilli ja kevätsipuli hienonnettuna, sitruunan puristettua mehu ja muut mausteet. Lisää lopussa jäähtyneet paistetut sirkat seokseen ja jätä muutama sirkka koristeeksi leipien päälle.

4. Leikkaa saaristolaisleipäviipaleet kolmioiksi. Paahda niitä pannulla tilkassa öljyä tai voita.

5. Lusikoi leivälle sirkkaseosta ja koristele paistetuilla sirkoilla ja tillillä.

 

Maa-artisokkakeittoa, sirkkanäkkäriä ja voissa paistettuja sirkkoja

Alkuruoka neljälle

500g maa-artisokkia
50g voita
2dl täysmaitoa
2dl kuohukermaa

- Kuumenna uuni 200- asteeseen
- Pese maa-artisokat huolellisesti juuresharjalla
- Laita maa-artisokat uunipellille, paloittele voi ja laita artisokkien päälle. Mausta suolalla.
- Paahda artisokkia uunissa noin 25 minuuttia kunnes ovat pehmeitä ja ruskistuneet.
- Laita kypsät artisokat tehosekoittimeen(jos ei ole käytä sauvasekoitinta) käytä myös pellille paiston aikana
sulanut voi, lisää maito, kerma ja reilu nokare voita. Soseuta.
- Mausta suolalla ja ohenna tarvittaessa maidolla.

Paistetut sirkat

100 g pakastettuja sirkkoja sulatettuna
50 g voita
suolaa
mustapippuria
2 valkosipulin kynttä murskattuna
2rkl hienonnettua ruohosipulia
2rkl puolukoita

- Laita voi kuumalle pannulle, odota että voi alkaa vaahtoamaan ja ruskistuu hiukan.
- Lisää sirkat pannulle, paista koko ajan sekoittaen noin 5 minuuttia kunnes ovat rapeita,lisää
valkosipuli, suola ja mustapippuri ja paista vielä hetki.
- Nostele sirkat paperin päälle kuivamaan, laita kulhoon, lisää ruohispuli ja puolukat
- Laita sirkat näkkileipien päälle ja tarjoile keiton lisukkeena.

Sirkkasalaatti

Sirkkasalaatti

150 g Provinssi salaattisekoitus (Pirkka)

1/2 granaattiomenan siemeniä

1-2 persimonia

1/2 tuorekurkkua

muutama viinirypäle

½ dl öljyä, suolaa, sokeria tai hunajaa

mustapippuria

2 tl viinietikkaa

 

1. Sulata sirkat jääkaapissa, huoneenlämmössä tai nopeasti juoksevan veden alla.

2. Kuumenna öljy pannulla, freesaa sirkkoja miedolla lämmöllä (n. 10 min), paista sirkat rapeiksi. Paistoaika rapeuteen löytyy maistelemalla. Mausta suolalla. Kääntele sirkkoja, etteivät ne ehdi palaa ja lisää öljyä tarvittaessa. Anna jäähtyä.

3. Huuhtele ja paloittele persimoni. Pese viinirypäleet ja paloittele ne kahtia. Halkaise tuorekurkku ja poista lusikalla siemenet, paloittele.

4. Laita lautaselle salaattisekoitusta ja päälle muuta raaka-aineet ja viimeisenä paistetut sirkat. Tee sekoitus öljystä, viinietikasta ja mausteista.

 

Sirkkanäkkäri

2,5 dl maitoa
15 g hiivaa
15 g hunajaa
200 g ruisjauhoja
100 g vehnäjauhoja
100 g sirkkajauhoja
1 tl suolaa
0,5 tl ruokasoodaa

- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää maitoon murennettu hiiva ja hunaja.
- Sekoita ruisjauhoihin vehnäjauhot, suola ja sooda.
- Lisää jauhoseos maidon joukkoon. Alusta taikina huolella.
- Peitä taikina liinalla ja nosta se pariksi tunniksi viileään.
- Kauli taikina ohueksi levyksi ja ajele levy ruutukaulimella.
- Leikkaa taikina suorakaiteen muotoisiksi paloiksi. Nosta palat leivinpaperille uunipellille.
- Pirskota palojen päälle hieman vettä ja koristele ne halutessasi seesaminsiemenillä.
- Paista leipiä uunin keskitasolla 225 asteessa noin 12 minuuttia, kunnes ne ovat kuivia ja kovia
ja saaneet kauniin paistovärin
- Anna leipien jäähtyä ritilällä.

Sirkkapyttipannu ja uppomuna (neljälle)

1 kg Siikli perunaa keitettynä
1 savonia grasshopperin pakaste sirkkoja sulatettuna
1 iso keltasipuli
3 valkosipulinkynttä
1 puntti lehtipersiljaa
2 timjamin oksaa/ 1tl kuivattua
100 g voita
suolaa
mustapippuria
rypsiöljyä
4 kananmunaa
väkiviinaetikkaa

- Paloittele perunat, kuutioi sipuli, hienonna valkosipuli ja yrtit.
- Paista sirkat pannulla öljyssä rapeiksi ja jätä odottamaan
- Kuumenna pannu lisää öljy ja voi, anna voin kuohahtaa hetki ja lisää perunat, paista kunnes
perunoissa on kaunis väri. Lisää sipulit ja timjami.
- Lisää sirkat ja persilja,mausta suolalla ja pippurilla.
- Tee uppomunat
- Kuumenna kattilassa litra vettä kiehumispisteeseen, lisää 0,5 dl väkiviina etikkaa, rikot munat
erillisiin kulhoihin, tee kattilaan lusikalla pieni pyörre ja kaada munat yksitellen kattilaan. Muotoile
tarvittaessa munia hiukan lusikalla. Anna hautua 3minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla
- Nosta munat pyttipannun päälle, tarjoa lisukkeena venäläisiä suolakurkkuja, etikka punajuuria ja
smetanaa.